O.A.R. Bucuresti
Reabilitarea si consolidarea sediului Ordinului Arhitectilor Filiala Bucuresti
Filozofia proiectului
Tot interiorul si exteriorul cladirii este compus dintr-o structura metalica spatiala reticulara, modulul fiind un cub cu latura de 350mm. Volumele create de acest modul pot fi folosite ca: inchideri, mobilier, spatiu pentru instalatii, mobilier de gradina si STRUCTURA. Propunem o modulare la 350mm. De exemplu, 350 este inaltimea unui scaun comfortabil, 700 (350x2) poate fi o masa, 175 (350/2) este inaltimea treptei. Succesiunea si alaturarea acestor cote creeaza varietatea spatiala. Cautarea functiunilor in acest spatiu este naturala, confortabila si agreabila (pana in mansarda sunt 7 podeste de odihna!). Este un spatiu primitiv, un soi de caverna modulara in interiorul cladirii si un nor in pixeli in exteriorul ei. Toata cladirea este impresurata de prospetimea unei noi structuri care transforma intregul spatiu in suprafata si volum UTILE. Expandarea structurala permite folosirea spatiului ocupat de aceasta ca si mobilier, spatiu pentru instalatii, etc..
Filozofia proiectului pe scurt ar fi: simplitatea naste complexitate. De la un banal cub – simbolul bazic, matematic , al spatiului, se poate ajunge rapid la construirea unui spatiu complex, bogat in informatii functionale, structurale, si estetice. (utilitas, firmitas, venustas, remember?) Estetica proiectului tine de dezvaluirea matematica a spatiului.
Da, e o cladire neconventionala, dar asta nu inseamna ca nu e functionala, incomfortabila sau slab echipata. A miza pe un spatiu neconventional, nedefinit, imperfect, inseamna a crea conditiile pentru noi activitati umane, a avea curajul de a lasa loc pentru surprize. Cel mai complicat, ambiguu si neconventional lucru este de fapt cel mai simplu, este ordinea noii simplitati.
350 este noul modulor in ce priveste arhitectura cladirii in cauza. Relatia dintre corpul uman si aceasta arhitectura se naste din acest numar.
STRUCTURA
Este o structura spatiala formata din elemente zabrelite care lucreaza prin forte axiale dimensionate astfel incat sa asigure suficienta rezistenta pentru preluarea atat a fortelor verticale, cat si a celor orizontale generate de actiunea seismica, precum si suficienta rigiditate pemntru a limita deplasarile structurale, si, implicit, avariile la nivelul cladirii. Peretii exteriori de zidarie sunt conectati de aceasta structura spatiala la nivelul planseelor prin intermediul unor centuri de beton armat.
EXPUNEREA PROIECTELOR
Proiectele arhitectilor pot fi expuse incepand din curte. Spatiul ciudat atrage curiozitatea pietonilor care se pot delecta cu cateva mostre de arhitectura aplicate pe structura aceasta: pe “gard”, pe gradene.
Posibile scenarii de activitati in curtea OAR Bucuresti:
1. Se pot face expozitii interactive (cu magneti, structura fiind metalica), mai ales pentru copii
2. Serate muzicale
3. Gradenele din spatele curtii sunt extensia bibliotecii de la etaj
4. Expuneri de instalatii si arta
5. Se pot monta in acesta structura cateva panouri cu informatii interesante despre arhitectura pentru public de genul “stiati ca”, democratizand putin profesia, deschizand-o mai mult catre mediul social pe care pana la urma il serveste
6. Degustari de vin si ciocolata cu expuneri de proiecte- mai ales seara, in weekend
7. Si or mai fi…
La interiorul cladirii, proiectele se vor expune de-a lungul traseului interior, din parter pana in mansarda. Ascensiunea nu este una sustinuta, ci are multe opriri la podeste si plansee. Curiozitatea descoperirii spatiale impreuna cu vizualizarea unei expozitii face din traseul interior o delectare intelectuala, un rasfat vizual, pentru vizitator.