top of page

JOHANNES HONTERUS

Reabilitarea si amenajarea curtii Bisericii Negre

DE CE

In orice oras se pot identifica locuri in care se densifica simtitor spiritele bune. Biserica Neagra este unul dintre cele mai cunoscute. Solutia noastra nu este decat o harta a pulsatiei acestor spirite bune care sunt conectate cu orasul, caruia ii furnizeaza energie spirituala.

Poezia geometriei pavimentului curtii exprima certitudinea Adevarului care-si face simtita prezenta in apropierea bisericii intr-o maniera imprecisa si libera.

 

CUM

Paroseala curtii se construieste din felii succesive , concentric, de beton de nuante diferite de gri nisipiu, de la gri inchis pornind din dreptul fatadelor caselor pana la gri deschis in proximitatea bisericii. Pe conturul exterior al pardoselii de culoare deschisa se afla rigola. Din cand in cand, pavimentul se ridica astfel incat sa devina loc de stat. Sub fiecare banca se amplaseaza spoturi de exterior care spala pardoseala din fata lor. Din loc in loc sunt pozitionati stalpi de iluminat, niste prezente protectoare, niste umbre inarmate rudimentar, simbol al gardienilor seculari transilvaneni. Pot avea inaltimi si forme diferite, se taie din tabla groasa de 2cm si se aseaza pe o fundatie de beton. Pe cantul interior se monteaza o banda de LED-uri pe toata inaltimea stalpului, astfel incat poezia diurna isi poate continua expresia si noaptea. Stalpii de iluminat pot gazdui si cate un fir de iedera care adauga complexitate si detaliu noului spatiu urban.

 

CINE

Metalul este materialul ales pentru confectionarea tuturor obiectelor de mobilier urban. Modul de executie face aluzie la mestesuguri vechi de prelucrare a metalului (taiere, batere, roluire, indoire, etc.)

Cosul de gunoi si panoul de afisaj evidentiaza prelucrarea fierului prin taiere si roluire.

Stalpii de iluminat sunt un exemplu de maximum de economie de “lucru mecanic”, astfel incat ei sunt gata dupa 2 taieturi, in forta, ce-i drept, in tabla groasa de 2cm. Fierul este lasat sa prinda rugina, asumandu-si varsta.

 

CAT

42 stalpi de iluminat

6 panouri de informare

12 cosuri de gunoi

2 suporturi de biciclete

15 banci

UNDE

La liceu, peste intrarea din dreapta este propusa o bolta, similara cu cea pe care se intra odata cu carele, simetrizand stilistic fatada. La etaj, camera de peste intrare beneficiaza de un balcon generos. Prin amplasarea acestei bolti de intrare cladirea isi exprima mai coerent functia sa publica. Celeilalte intrari i s-au adaugat niste balustrade discrete, joase care accentueaza centralitatea si prestanta cladirii.

Zidul de la ______ se pastreaza, din respect pentru statutul de monument pe care-l au toate cladirile curtii Honterus, si se transforma intr-un portic ce se deschide spre curtile caselor, portic ce va imbogati substantial calitatea estetica si functionala a spatiilor de o parte si de alta a sa.

 

CAND

Datorita faptului ca feliile de beton se toarna succesiv si sunt organizate in jurul caselor,independent de celelalte, se poate lua in considerare o eventuala etapizare a lucrarilor sau, dimpotriva, se pot grabi lucrarile, pornind fronturi de lucru simultan in dreptul fiecarei case. 

Echipa:
arh. Mihai Cojocaru
arh. Dragos Teodorovici
arh. Claudia Bingol
bottom of page