top of page

LIVADA POSTEI BRASOV

Reamenajarea parcului „Livada Postei”, Brasov

 

 

 

 

 

 

TURNUL VERDE

 

BELVEDERE * PUNCT DE INTALNIRE* JOCURI DE APA* DERDELUS IARNA* CATARARI* SCENA PENTRU EVENIMENTE- TARGURI, CONCERTE, EXPOZITII IN AER LIBER

 

Traseul Turnurilor Alb si Negru incepe cu Turnul Verde, o belvedere situata  in  partea cea mai inalta a parcului Livada Postei , adiacenta aleii paralele cu liziera de padure. Acest nou turn-belvedere este elementul major al compozitiei peisagistice. La nivelul aleii propunem o oglinda de apa cu plaja si cu jeturi inalte de apa. Turnul se va realiza dintr-un val de pamant transportat de pe teren, din excavatiile necesare construirii skate-park-ului. Se vor folosi stabilizatori de teren din plase de PVC si se va planta cu diverse soiuri de arbusti(vezi detaliu de plantare). In anumite zone se pot crea pereti pentru catarare.

De-a lungul acestei alei propunem plantarea unui aliniament de ciresi care vor constitui un fundal spectaculos in timpul primaverii si un deliciu pentru copii, vara.

 

LEGATURA CU PARCUL CENTRAL

Asa cum este prezentat in schema de relationare cu vecinatatile, propunem o subtraversare pietonala cu rampe pentru persoane cu dizabilitati – panta 6%, cu iesiri in 4 pozitii: in Parcul Central, in Parcul Rudolf, in fata hotelului Aro si  vis-a-vis de Aro, pe aceeasi parte a strazii. Centrul pasajului va fi in centrul sensului giratoriu astfel incat se i poate deschide plafonul sa intre lumina naturala. Se pot amenaja si mici spatii comerciale. Traseul catre Parcul Livada Postei continua prin parcarea din fata Bibliotecii unde propunem marcarea unor piste de biciclete cu prioritate de trecere fata de automobile.

 

GARDUL PARCULUI

Solutia propune desfiintarea gardului existent care lasa de dorit atat din punct de vedere estetic, cat si functional. Acest gard desparte un spatiu public exterior - parcul- de alt spatiu public exterior- trotuarul. In acest sens, pe limita spre carosabil se va planta un gard viu inalt de 2m. Prin amplasarea acestui gard pe aceasta pozitie se va obtine atat izolarea fonica fata de strada, cat si intergrarea trotuarului in parc. In gard se vor monta niste rulmenti produsi de firma promotoare astfel incat se vor crea niste goluri de diametre diferite prin care se poate vedea.

CONCEPT ILUMINAT

Turnul va fi iluminat de la baza cu reflectoare tip wall-wash. Jeturile si oglinda de apa se vor ilumina cu reflectoare rezistente la apa. Astfel, turnul se va vedea de la distanta, avand si posibilitatea programarii unui show de apa si lumini. Aleile, skate-park-ul si locul de joaca pentru copii vor fi iluminate cu lampi tip stalp de iluminat, h=6m. Anumiti copaci si arbusti vor fi iluminati de reflectoare. Pentru un efect dramatic, local se va opta pentru un iluminat la firul ierbii in zona amfiteatrului si in zona seniorlor- la tabla de sah de pe teren.

 

DESCRIEREA DISTRIBUTIEI MATERIALULUI SADITOR

Se va completa aliniamentul de arbori de la strada cu castani. La baza arborilor in jurul carora sunt amplasate locuri de stat, se vor planta arbusti cu inflorescente de diverse culori (forsythia, tamarisk, iasomie de gradina, coacaz de iarna, hurmuz). Se va realiza un aliniament de ciresi de-a lungul aleii turnului, asa cum este prezentat mai sus. Intre 2 ciresi se gaseste cate un loc de stat. Turnul este "garnisit" cu diverse tipuri de arbusti/ plante covor (vezi detaliu de plantare), In intersectiile dintre aleile principale ale parcului se vor planta copaci cu rol decorativ care sa se profileze elegant pe fundalul creat de vegetatia naturala existenta - tei, artar, ginko biloba. In jurul acestor intersectii propunem plantarea unor soiuri de plante aromatice (vezi detaliu plantare). In suprafata determinata de cele 3 alei propunem ca vegetatia sa se rezume la gazon, cateva zone de ienupar- planta de inaltime mica si 2 grupuri de rododendroni, astfel incat sa pastram imaginea de pajiste cu belvedere, de spatiu larg, deschis, unde vizitatorii pot sta pe iarba.

 

Echipa:
 
arh. Dragos Teodorovici
arh. Claudia Bingol
bottom of page