top of page

ROMULUS 5 - RESTAURARE

Restaurare si renovare locuinta
Imagini exterioare
Tavane
Imagini interioare
Descrierea proiectului:
Sconstruita=215mp
Sdesfasurata=358mp

Pe scurt ar fi cam asa: 

Inaltarea acoperisului cu 80cm pe zona dinspre curte, realizarea unor ferestre sub panta acoperisului modificat, reconfigurarea spatiului mansardei, refacerea fatadei si a portii de acces.

Si s-au adunat 6 ani si e mult mai mult de-atat. 

 

Povestea casei

Un cuplu tanar a cumparat o casa pe str. Romulus nr. 5. Aceasta casa este sora geamana cu vecina ei de la nr. 7, sunt construite impreuna in regim cuplat, la sfarsitul secolului 19. Vecina este monument istoric, pe cand Romulus 5, nu. Astfel ca noii proprietari s-au hotarat sa o readuca in drepturile ei de  monument. 

In timpul comunismului, casei i s-au ras toate ornamentele de pe fatade. Norocul nostru a fost ca existenta vecinei ne-a ajutat sa reconstituim imaginea initiala a caselor. Alt noroc a fost si acela ca interioarele nu au fost distruse. Basoreliefurile si decoratiile tavanelor au fost acoperite cu vopsea- fie de ulei (maro inchis!), fie cu varuiala. La restaurarea acestora a lucrat o echipa de artisti restauratori care cu adevarat s-a intrecut pe sine.

Casa are 2 corpuri- cel de la strada si altul in continuare, spre spatele curtii. Corpul de la strada este casa originala careia i s-a facut o extindere in anii '80 in care se afla o bucatarie si un garaj. Acum, in fostul garaj se afla o bucatarie eleganta ce se deschide spre gradina. Podul casei nu era folosit. Singura prezenta in podul intunecat era volumul din paianta al luminatorului de peste camera cu tavan cu stucaturi imitatie de lemn. Acum, geometria structurii de lemn a acoperisului e transformata in arcade delicate ce adapostesc un dormitor generos si luminos. 

In timp, prorietarii casei au imbogatit-o cu obiecte deosebite de arta, iar mai nou casa rasuna de gangurelile unui nou membru al familiei.

bottom of page