top of page

SCOALA DE ARTE SI MESERII SNAGOV

Scoala de arta bazata pe mestesuguri traditionale romanesti
Detalii proiect:
com. Snagov
Teren= 12x370m
 
colaborator:
arh. Mihai Cojocaru

Prin acest proiect se doreste realizarea unei scoli de arta care sa se bazeze pe mestesuguri traditionale romanesti. Scopul final al acestei scoli consta in cercetarea si crearea unor noi concepte artistice pornind de la valorile traditiei locale.

Terenul se afla in com. Snagov si are dimensiunile: 12x370m. Din cauza disproportiei mari intre laturile terenului, designul este gandit ca o succesiune de spatii.

Firul rosu al proiectului este evolutia. Tradus in spatiu, conceptul de evolutie este definit de o spirala  sinusoidala perceputa pe suprafata intregului teren. Solutia propune o secventa de spatii conectate intre ele, o spirala ce conecteaza o succesiune de spatii-modul. 

Modulul este format dintr-o succesiune de functiuni: dormitoare, cantina, vestiare si ateliere. De-a lungul terenului se pot realiza 2-3 module care se vor diferentia prin materia prima cu care se lucreaza (ex: lemn, piatra - atelier de sculptura, ceramica, sticla - atelier cu cuptoare, textile- razboi de tesut, etc.). 

In acest gen de proiect traseul este esential. Inca din parcare se poate sesiza miscarea spiralei data de aliniamenul arborilor plantati. Urmeaza un spatiu expozitional in aer liber in care sunt expuse piese lucrate de catre studenti. Perceptia spatiului se poate face ori de la nivelul terennului, ori de pe o pasarela spiralata care urca pana la altitudinea de 4m, pe o distanta de 36m. Dupa aceasta introducere se ajunge la spatiile administrative care sunt conectate in continuare cu modulul atelierelor de creatie, ce se leaga la randul lor cu modulul dormitoarelor - bungalow-uri rasfirate intr-o gradina amenajata in aceeasi ide de spirala. Intre dormitoare si ateliere sunt amplasate vestiarele, bucataria si locul de luat masa, in vecinatatea unei gradini de legume pe care studentii si-o ingrijesc. 

Modulul Atelier-Cantina-Dormitor se poate repeta pe lungimea terenului oricat este nevoie, iar finalul poate fi reprezentat de un spatiu similar celui de la inceput: spatiu expozitional sau de meditatie.

bottom of page